Volwassenen

Behandeling volwassenen

In een orthodontiepraktijk worden vooral kinderen behandeld. Daarom hebben veel orthodontiepraktijken een “open” structuur. Dit geeft een praktijk een rustgevend en vriendelijk karakter, en zorg zorgt ervoor dat iedereen ook bij elkaar kan zien dat beugels niet raar zijn en een orthodontische behandeling niet vervelend of pijnlijk is. Tegenwoordig worden ook veel volwassenen behandeld. Beugels bij volwassenen ziet men in de maatschappij steeds meer en is dan ook volledig geacepteerd. Een orthodontische behandeling kan noodzakelijk/ gewenst zijn vanwege:

  1. functionele problemen, zoals bv problemen met afbijten of kauwen van voedsel
  2. problemen met schoonhouden, omdat de tanden over elkaar heen staan wordt het lastiger om overal goed te reinigen en neemt de kans toe op gaatjes en tandvleesziektes
  3. voorbehandeling (preprothetische orthodontie), om een goede uitgangssituatie te krijgen voor kroon- en brugwerk of implantaten
  4. esthetische redenen

De behandelduur is in de regel niet langer dan op jongere leeftijd. Wel zijn de behandelmogelijkheden wat meer beperkt omdat volwassenen niet meer groeien. Soms is het dan nodig om orthodontie te combineren met een operatie; dan wordt de kaak wat van stand veranderd. Dat wordt natuurlijk gedaan door de expert op dat gebied: de kaakchirurg.
Bij volwassenen behandelen we alleen met binnen beugels die onderverdeeld kunnen worden in uitneembare en vastzittende beugels.

Ook kunnen we gebruik maken van botschroefjes en botankers of echte implantaten. Deze schroeven zorgen voor steun en zo worden alleen de tanden verplaatst die echt van stand moeten worden veranderd, en de andere tanden en kiezen worden niet of nauwelijks beïnvloed.

Nadat de beugel is geplaatst, moet u voor de gemiddelde orthodontische behandeling elke 4 tot 6 weken voor controle terugkomen. De beugel en de stand van het gebit worden gecontroleerd. Indien nodig wordt de beugel aangepast. In de meeste gevallen duurt een behandeling ongeveer 2-2,5 jaar. De duur is afhankelijk van de complexiteit van de afwijking en de medewerking van de patiënt. De orthodontist zal een schatting maken van de duur, maar de uiteindelijke duur is moeilijk te voorspellen.