Uitneembare beugels

Uitneembare beugels

 

Die heten zo omdat ze door degene die deze beugel draagt, zelf in en uit de mond genomen kunnen worden. Uitneembare beugels zijn meestal gemaakt van een soort plastic (eigenlijk kunsthars) waarin metalen draden zijn bevestigd. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels.

Een veel gebruikte uitneembare beugel is de activator. Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel genoemd. De activator bestaat uit een kunststof gedeelte en een aantal draadjes. De beugel ligt als een blok tussen je boven- en onderkaak. Een activator is niet in de eerste plaats bedoeld om tanden te verplaatsen. De activator beïnvloedt de groei van de kaken en zorgt ervoor dat de voor- achterwaartse verhouding van de kaken beter op elkaar af gestemd worden, zodat ze na een tijdje beter op elkaar passen. Dat is heel vaak nodig voordat je met bijvoorbeeld een vaste beugel de tanden en kiezen recht en goed passend op elkaar kunt gaan zetten. Voorwaarde is dus dat je nog groeit. Na de groei werkt dit type beugel niet meer. Je zult door de behandeling je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken en doordat je lippen beter sluiten ga je er ook qua uiterlijk op vooruit. Er zijn veel verschillende activatoren.
De buitenbeugel wordt ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of buitenboordmotor. De officiële naam voor deze beugel is headgear. De buitenbeugel bestaat uit twee binnenbenen en twee buitenbenen, twee in de mond en twee buiten om je gezicht. De uiteinden van de binnenbenen moeten in de kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenbenen zitten met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenbenen (facebow) vast. Hieraan kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. De buitenbeugel oefent kracht uit op je bovenkaak. Hierdoor wordt de groei van je bovenkaak geremd, en de kiezen waaraan de beugel bevestigd is, worden verplaatst. Het doel van de beugel en de manier waarop jouw gezicht groeit, bepaalt de richting van de kracht die door de beugel wordt uitgeoefend. Soms wordt de kracht naar achteren en naar boven gericht, in dat geval wordt een petje op het hoofd gebruikt. Een buitenbeugel wordt ook wel eens met activator of vaste beugel gecombineerd. De patiënt kan hem zelf in de mond zetten of hem er weer uit halen. Er is ook nog een buitenbeugel die voor het gezicht langsloopt (gezichtsmasker/ facemask). Deze beugel wordt niet zo vaak gebruikt.
Dan is er nog het plaatapparaat, ook wel plaatje genoemd. Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte aansluit. Aan het plastic zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast in de mond te geven (klammers) en veerkrachtige draden die tanden en kiezen kunnen verplaatsen (veren). Een plaatapparaat kan ook voor het ondergebit worden gebruikt. Vaak wordt deze beugel gebruikt in combinatie met ander beugels. Een plaatapparaat is bedoeld om tanden te verplaatsen.