Vaste beugels

Vaste beugels
 
Verder is er de vaste beugel. Deze vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten ook wel eens metalen ringetjes (banden). Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad. Naast de metaalkleurige brackets bestaan er tegenwoordig ook tandkleurige brackets.
Er bestaan ook nog andere soorten beugels die niet uit de mond kunnen worden gehaald en aan de verhemelte-kant aan de tanden zijn vast gemaakt. Een voorbeeld daarvan zijn de zgn. sutuurexpansie-apparaat, Quad Helix en TPA. Ook bij deze beugels worden meestal ringetjes gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten. Deze beugels zijn er om de bovenkaak te verbreden. Soms worden deze beugels in combinatie gebruikt met andere beugels.
En soms maken we gebruik van botschroefjes en botankers of echte implantaten. Deze schroeven zorgen voor steun en zo worden alleen de tanden verplaatst die echt van stand moeten worden veranderd, en de andere tanden en kiezen worden niet of nauwelijks beïnvloed.