Folders

Plaat

Wat is een plaat?

Deze beugel wordt ook vaak een binnenbeugel genoemd. Een plaat bestaat uit een plastic gedeelte dat tegen je gehemelte en de binnenkant van je tanden en kiezen zit met metalen haakjes, veertjes en of schroefjes eraan. Er zijn een heleboel verschillende uitvoeringen van de plaat. Vaak zul je naast je binnenbeugel ook een andere beugel bijvoorbeeld een buitenbeugel of een vaste beugel moeten dragen.

Hoe werkt een plaat?

De haakjes van een plaat grijpen om je kiezen zodat de beugel goed blijft zitten. De veertjes duwen je tanden naar de goede plaats. De schroefjes kunnen je kaak wat breder maken. Soms is de plastic laag achter je voortanden zo dik, dat je de kiezen niet meer op elkaar krijgt. Dit hoort zo, want dan kunnen je kiezen vrij uitgroeien.

Wanneer moet de plaat gedragen worden?

De plaat moet 24 uur per dag gedragen worden. Dus ook tijdens het eten en het sporten, behalve tijdens het zwemmen. Tijdens het poetsen moet de plaat uit. Als de plaat te weinig gedragen wordt, komen de tanden en kiezen niet goed te staan.

Als de tanden en kiezen eenmaal goed staan, moet het aantal uren dragen afgebouwd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de tanden en kiezen naar de oude stand terug gaan staan. De orthodontist zal je het aantal uren dragen dan voorschrijven.

Wennen

In het begin zit de plaat soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het slikken en praten gaat anders. Ook het eten gaat in het begin wat lastig. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- slissende spraak, moeilijk praten
- blaartjes op het tandvlees
- uitvallen van de plaat tijdens de slaap
Meestal duren deze klachten niet lang. Alleen bij het ontstaan van blaartjes op het tandvlees is het verstandig om even naar de praktijk te bellen tijdens openingstijden.

Hoe houd je de plaat schoon?

Maak de plaat elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zit er hardnekkige aanslag op de plaat, leg dan de plaat in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen.

Overig

Zorg ervoor dat je de plaat alleen vastpakt bij de ankers. “Bijt” de plaat niet in, maar duw de plaat met de duimen op zijn plek. Anders breken de metaaldelen.

Een plaat is niet bedoeld om mee te spelen, bijvoorbeeld met je tong. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of plastic.

Omdat je de beugel moet dragen tijdens het eten, mag je geen kleverig voedsel eten zoals kauwgom.

Problemen

Als de plaat niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de plaat wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past. Als het echt niet gaat, mag je de plaat even uitlaten.

Ook bij drukplekjes/ blaartjes direct tijdens openingsuren bellen, echter blijf de beugel wel dragen, zodat wij zien waar het blaartje zit en we weten waar we de beugel moeten aanpassen.

Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de plaat zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

Quad helix

Wat is een quad helix?

Dit is een beugel van hoogwaardig metaal die aan de binnenkant van de grote kiezen in je bovenkaak wordt bevestigd aan de bandjes om de kiezen. Hij loopt over je verhemelte met 4 lussen en 2 draden naar voren langs je kiezen. Deze speciale draad zorgt ervoor dat je grote kiezen in de juiste stand gedraaid worden en zorgt voor een verbreding van de bovenkaak.

Hoe werkt een quad helix?

De quad helix is bedoeld om de bovenkaak breder te maken. Hierdoor gaan de kiezen van de bovenkaak beter op de kiezen van de onderkaak passen. De beugel kan tevens de kiezen wat corrigeren in stand.

Wanneer moet de quad helix gedragen worden?

De quad helix zit vast in de mond en wordt dus 24 uur per dag gedragen. Meestal wordt de quad helix iedere controle uit de mond gehaald en geactiveerd. Hij wordt daarna weer in de mond geplaatst en vastgezet met elastiekjes. Meestal duurt deze actieve periode ongeveer 3-4 maanden en blijft de quad helix daarna nog een aantal maanden in de mond om te zorgen dat het resultaat niet terugloopt.

Wennen

De eerste paar dagen kan na het plaatsen een vervelende druk ontstaan. Dit is normaal en deze druk neemt na twee tot drie dagen vanzelf weer af.

De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- moeilijk praten
- moeilijk slikken
- moeilijk in slaap komen
Meestal duren deze klachten niet lang.

Hoe houd je de quad helix schoon?

Het is erg belangrijk dat de overgang tussen tandvlees en beugel goed wordt schoon gehouden. Dit kan zowel met een gewone als een elektrische tandenborstel. Ook de ruimte tussen de quad helix en verhemelte moet regelmatig worden schoongemaakt. Dit kan met een ragertje. Zorg dat het metaal altijd glimt.

Overig

Vermijd hard en plakkerig voedsel om beschadiging of het losraken van de beugel te voorkomen.

Problemen

Het kan voorkomen dat er een bandje of bevestigingspunt loskomt. Bel dan direct tijdens openingstijden naar de praktijk. Mocht de draad los zitten aan 1 kant, probeer dan voorzichtig de draad aan de andere kant los te maken. Dit kan door de draad vast te pakken met een stevige pincet. Mocht alleen het elastiekje los gekomen zijn, dan is dat geen probleem, meestal blijft de beugel dan gewoon op z’n plaats zitten en wordt er weer een nieuw elastiekje geplaatst bij de volgende controle.

Activator-headgear

Wat is een activator-headgear?
Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, functionele apparatuur, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Eigenlijk bestaat de activator-headgear uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt, gecombineerd met een buitenboordbeugel die afneembaar is. De headgear is een metalen beugel, bestaande uit 2 binnen- en 2 buitenbenen. De binnenbenen zitten in de mond en de buitenbenen lopen langs de wangen. De buitenbenen van de beugel zijn met een petje (hoofdkapje) bevestigd. Op de activator zitten metalen buisjes met openingen waar de buitenbeugel inpast. De buitenbeugel moet voorzichtig en zonder wrikken in de buisjes worden bevestigd.
Soms moet de beugel uitgeschroefd worden (breder gemaakt) met een sleuteltjes dat je meekrijgt. Daarvoor heb je dan instructie gekregen.

Hoe werkt een activator-headgear?

Je krijgt een activator-headgear omdat de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar niet goed is (de onderkaak staat te ver naar achteren ten opzichte van de bovenkaak). De activator beïnvloedt de groei van de onderkaak, waardoor deze meer naar voren gaat staan. De headgear (buitenbeugel) oefent een kracht uit op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei en de richting van die groei van de bovenkaak. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen en zal de overbeet afnemen in grootte. Ook het uiterlijk zal (iets) veranderen. De onder- en bovenkaak groeien niet onbeperkt. Tijdens de groeispurt groeien de kaken het hardst, daarna is de groei van de kaken ver voorbij. Als de groei eenmaal voorbij is, is het niet meer mogelijk om de stand van de kaken met de beugel te veranderen. De activator-headgear wordt gebruikt om de kaken mee te beïnvloeden, hij is niet bedoeld voor tandcorrecties.

Wanneer moet de activator-headgear gedragen worden?

De activator-headgear moet minimaal 16 uur per dag gedragen worden. Tijdens het eten en het poetsen moet de activator uit. De activator (zonder buitenboordbeugel) mag bij alle sporten en buitenspelen gedragen worden, met uitzondering van zwemmen. Het is belangrijk dat de headgear zoveel mogelijk van de 16 uur erbij wordt gedragen. De 16 uur hoeven niet aaneensluitend te zijn, echter is het wel raadzaam om de activator-headgear volgens een strak schema te dragen en elke dag zoveel mogelijk aan de 16 uur te houden.
Als de kaken eenmaal goed staan, moet het aantal uren dragen afgebouwd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de kaken naar de oude stand terug gaan staan. De orthodontist zal je het aantal uren dragen dan voorschrijven.

Wennen

In het begin zit de activator-headgear soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het dichtbijten gaat op een heel andere manier dan voorheen. Ook slikken en praten gaat anders. In het begin is het echt even wennen. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:
- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- moe gevoel in kauwspieren
- slissende spraak, moeilijk praten
- blaartjes op het tandvlees
- uitvallen van de activator tijdens de slaap
- moeilijk in slaap komen
Meestal duren deze klachten niet lang. Alleen bij het ontstaan van blaartjes op het tandvlees is het verstandig om even naar de praktijk te bellen. Tel nr: 0416-340605

Hoe houd je de activator-headgear schoon?

Maak de activator-headgear elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zorg dat ook alle metaaldelen goed schoon zijn en blinken. Zit er hardnekkige aanslag op de activator, leg dan de activator in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen. Het petje (hoofdkapje) kan in een handsopje gewassen worden.

Overige

Bewaar de activator-headgear, wanneer je hem niet in hebt, (afgedroogd) in het beugeldoosje dat je meekrijgt. Bewaar hem op een vaste plaats en houd hem buiten bereik van huisdieren.
Spelen met de headgear betekent risico voor het gebit en de ogen!
Maak het hoofdkapje altijd aan 1 kant los, voordat de beugel wordt uitgedaan. Een activator is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of kunsthars.

Problemen

Als de activator-headgear niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de activator-headgear wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past. Als het echt niet gaat, mag je de activator-headgear even uitlaten.
Indien het headgeargedeelte verbogen of kapot is, draag dan het activator gedeelte gewoon door. Bel wel naar de praktijk om een tussen afspraak te maken zodat de beugel hersteld kan worden.
Ook bij drukplekjes/ blaartjes direct tijdens openingsuren bellen, echter blijf de beugel wel dragen, zodat wij zien waar het blaartje zit en we weten waar we de activator moeten aanpassen.
Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de activator-headgear zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct maandag na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

TPA/ palatinale bar

Wat is een TPA?

Dit is een beugel van hoogwaardig metaal die aan de binnenkant van de grote kiezen in je bovenkaak wordt bevestigd. Hij loopt dwars over je verhemelte. Deze speciale draad zorgt ervoor dat je grote kiezen in de juiste stand gedraaid worden of zorgt voor een kleine verbreding van de bovenkaak ter plaatse of houdt een verbreding door een andere beugel gemaakt in stand.

TPA/ palatinale bar

Hoe werkt een TPA?

Eerst worden er ringetjes om de eerste grote kiezen in de bovenkaak geplaatst. Aan deze ringen wordt de draad over het gehemelte vast gemaakt. Door de draad iets onder spanning vast te maken, gaan de kiezen verplaatsen. Om de draad op z’n plaats te houden worden er aan de binnenkant kleine elastiekjes geplaatst.

Wanneer moet de TPA gedragen worden?

Deze beugel blijft enkele maanden continu in je mond. Tussentijds kun je hem er niet zelf uithalen. Vaak wordt deze beugel gecombineerd met andere beugels en kan er na een paar maanden al gestopt worden met de TPA.

Wennen

Natuurlijk is het wennen zo’n draad over je verhemelte. Praten, slikken, eten, drinken en tandenpoetsen gaan wat moeilijker, maar na een paar dagen ben je er al aan gewend. In het begin voel je dat er kracht op je kiezen wordt uitgeoefend, de eerste dagen zijn ze gevoelig. Maar zodra er beweging in de kiezen komt, gaan ze losser staan en verdwijnt het gevoel. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen: - gevoelige en “losse” tanden
- slissende spraak, moeilijk praten
- moeilijk slikken
- U-vormig gleufje in de tong
- blaren op de tong
Meestal duren deze klachten niet lang. Indien de tanden heel gevoelig zijn kan er een paracetamol tabletje ingenomen worden. De U-vormige gleuf die ontstaat in de tong is normaal, dit komt omdat de tong de beugel continu raakt. Na het verwijderen van de draad verdwijnt dit weer vanzelf. Mocht je er blaren van krijgen op de tong, dan kun je het beste 2 of 3 stukjes suikervrije kauwgom fijnkauwen en tegen de draad van de beugel drukken. Poets de gleuf in je tong iedere poetsbeurt goed mee!

Hoe houd je de TPA schoon?

Het is belangrijk dat je bij het tandenpoetsen ook 1 of 2 keer per dag je tong meepoetst. Ook moet je met de tandenborstel je verhemelte poetsen om de draad schoon te houden, want daar blijven vaak voedselresten zitten. Het is handig om daar een ragertje voor te gebruiken.

Problemen

Het kan voorkomen dat er een bandje of bevestigingspunt loskomt. Bel dan direct tijdens openingstijden naar de praktijk. Mocht de draad los zitten aan 1 kant, probeer dan voorzichtig de draad aan de andere kant los te maken. Dit kan door de draad vast te pakken met een stevige pincet. Mocht alleen het elastiekje los gekomen zijn, dan is dat geen probleem, meestal blijft de beugel dan gewoon op z’n plaats zitten en wordt er weer een nieuw elastiekje geplaatst bij de volgende controle.

Activator/ Twin block

Wat is een activator?

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, functionele apparatuur, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Eigenlijk bestaat de activator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende uitvoeringen van de activator. Soms wordt een activator gecombineerd met een buitenboordbeugel die vastzit of afneembaar is. Soms moet de beugel uitgeschroefd worden (breder gemaakt) met een sleuteltjes dat je meekrijgt. Daarvoor heb je dan instructie gekregen.

Hoe werkt een activator?

Je krijgt een activator omdat de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar niet goed is (de onderkaak staat te ver naar achteren ten opzichte van de bovenkaak). De activator beïnvloedt de groei van de onderkaak, waardoor deze meer naar voren gaat staan. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen en zal de overbeet afnemen in grootte. Ook het uiterlijk zal (iets) veranderen. De onderkaak groeit niet onbeperkt. Tijdens de groeispurt groeit de kaak het hardst, daarna is de groei van de kaak ver voorbij. Als de groei eenmaal voorbij is, is het niet meer mogelijk om de stand van de kaken met de beugel te veranderen. De activator wordt gebruikt om de kaken mee te beïnvloeden, hij is niet bedoeld voor tandcorrecties.

Wanneer moet de activator gedragen worden?

De activator moet minimaal 22 uur per dag gedragen worden. Tijdens het eten en het poetsen moet de activator uit. De activator (zonder buitenboordbeugel) mag bij alle sporten en buitenspelen gedragen worden, met uitzondering van zwemmen en sporten met een gebitsbeschermer.

Als de kaken eenmaal goed staan, moet het aantal uren dragen afgebouwd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de kaken naar de oude stand terug gaan staan. De orthodontist zal je het aantal uren dragen dan voorschrijven.

Wennen

In het begin zit de activator soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het dichtbijten gaat op een heel andere manier dan voorheen. Ook slikken en praten gaat anders. In het begin is het echt even wennen. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- moe gevoel in kauwspieren
- slissende spraak, moeilijk praten
- blaartjes op het tandvlees
- uitvallen van de activator tijdens de slaap
Meestal duren deze klachten niet lang. Alleen bij het ontstaan van blaartjes op het tandvlees is het verstandig om even naar de praktijk te bellen. Tel nr: 0416-340605

Hoe houd je de activator schoon?

Maak de activator elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zit er hardnekkige aanslag op de activator, leg dan de activator in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen.

Overig

Bewaar de activator, wanneer je hem niet in hebt, (afgedroogd) in het beugeldoosje dat je meekrijgt. Bewaar hem op een vaste plaats en houd hem buiten bereik van huisdieren. Een activator is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of kunsthars.

Problemen

Als de activator niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de activator wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past en het behaalde resultaat loopt heel snel terug. Als het echt niet gaat, mag je de activator even uitlaten. Ook bij drukplekjes/ blaartjes direct tijdens openingsuren bellen, echter blijf de beugel wel dragen, zodat wij zien waar het blaartje zit en we weten waar we de beugel moeten aanpassen.

Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de activator zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct maandag na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

Activator/ T-appliance

Wat is een activator?

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, functionele apparatuur, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Eigenlijk bestaat de activator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende uitvoeringen van de activator. Soms wordt een activator gecombineerd met een buitenboordbeugel die vastzit of afneembaar is. Soms moet de beugel uitgeschroefd worden (breder gemaakt) met een sleuteltje dat je meekrijgt. Daarvoor heb je dan instructie gekregen.

Retentieperiode

De orthodontische apparatuur is bij jou verwijderd. De actieve behandeling met vaste apparatuur is daarmee ten einde gekomen.
De komende periode zullen alle tanden en kiezen moeten wennen aan hun nieuwe stand en goed vast moeten groeien in het bot van de boven- en onderkaak. Vaak hebben ze bovendien de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand zoals die voor de behandeling was. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nu nog een zogenaamde "nabehandeling" met spalkjes en een retentieplaat om te zorgen dat tanden en kiezen goed vastgroeien in de stand die ze nu hebben.

Wat is een retentieplaat en wat zijn spalken?
In de bovenkaak krijg je een retentieplaat. Dit is een uitneembare kunstharsplaat met metalen klemmetjes en draadjes die tegen je tanden aan drukken.

Daarnaast krijg je in de boven- en onderkaak een spalk. Dit is een stevige metalen draad die in de onderkaak aan de binnenkant van de hoektanden is bevestigd. In de bovenkaak is deze bevestigd op de vier snijtanden of van hoektand tot hoektand. De spalk zorgt ervoor dat de boven- en ondertanden recht blijven staan en niet terugdraaien in de oude stand. Tegenwoordig is het advies om de spalkjes permanent te laten zitten, omdat ook op latere leeftijd nog het risico bestaat dat tanden gaan verschuiven.

Wanneer moet de retentieplaat gedragen worden?
De komende 4 maanden moet je de plaat dag en nacht dragen. Alleen met poetsen en eten mag je hem uitdoen. Daarna moet je de plaat gedurende 6 maanden alleen 's nachts dragen en tenslotte mag je het dragen geleidelijk afbouwen, maar zorg dat de plaat blijft passen.

Wennen

In het begin zit de plaat soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het slikken en praten gaat anders. Ook het eten gaat in het begin wat lastig. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- slissende spraak, moeilijk praten

Hoe houd je de plaat schoon?

Maak de >B>plaat elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zit er hardnekkige aanslag op de plaat, leg dan de plaat in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen.

Hoe houd je de spalkjes schoon?
De spalkjes moet je bij iedere poetsbeurt meenemen. Geef wat extra aandacht aan het poetsen van de spalkjes omdat er wat makkelijker plak achter kan blijven zitten.

Overig

Zorg ervoor dat je de plaat alleen vastpakt bij de ankers. “Bijt” de plaat niet in, maar duw de plaat met de duimen op zijn plek. Anders breken de metaaldelen.

Een plaat is niet bedoeld om mee te spelen, bijvoorbeeld met je tong. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of plastic.

Om te voorkomen dat de spalken los gaan moet er, net zoals met de vaste beugel, voorzichtig mee worden omgegaan. Je mag (met je boven- en ondertanden waar de spalk aan vast zit) geen harde dingen bijten zoals noten, snoepjes etc. Appels niet afbijten maar in stukjes snijden!

Problemen

Als de plaat niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de plaat wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past. Als het echt niet gaat, mag je de plaat even uitlaten.

Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de plaat zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

Mocht de spalk per ongeluk los gaan dan moet je dit direct melden. Indien je dat niet doet is het risico groot dat de boven- en ondertanden scheef gaan groeien in zeer korte tijd!

GOOI DE SPALK NOOIT WEG! Deze is op maat gemaakt en kan opnieuw worden vastgezet. Indien je dat toch doet, moeten er extra kosten gemaakt worden.

Duimen

De meeste kinderen zuigen als baby en peuter op duim/vingers/speen. Na verloop van tijd stopt die gewoonte meestal. Is dat niet zo, dan is afleren van belang om beïnvloeding van tandstand te voorkomen. Door duimen kunnen tanden van stand veranderen. Het kan een bestaande gebitsafwijking aanzienlijk verergeren. Afleren is daarom het beste. Soms is dat lastig. Daarom in deze folder wat tips.

Tips:

• Een speen kun je een keer “kwijtraken”.
• Laat wennen niet samenvallen met een spannende gebeurtenis of ziekte.
• Niet forceren als uw kind ziek is of niet uitgerust
• Zorg voor afleiding
• Koppel stoppen aan een logische gebeurtenis, zoals het naar de basisschool gaan. Maar start dan ruim voor deze gebeurtenis.
• Kies voor eenvoudige beloningen; kiezen wat er gegeten wordt, TV-programma kiezen, stickers plakken op een beloningskaart.
• Maak de opdracht steeds moeilijker: eerst overdag stoppen, dan ’s avonds en daarna met inslapen.
• Maak een schema: groen is goed, rood is een dagdeel dat niet goed ging. Zo kan vooruitgang bijgehouden worden.
• Laat uw kind een minuut naar zichzelf kijken in de spiegel met de speen of duim/vinger in de mond.
• De duimzuiggewoonte gaat vaak samen met een knuffel of een doekje. Bij het slapen kan deze beter niet mee in bed worden genomen.
• Spreek duidelijk af wie er binnen het gezin het kind helpt. De rest mag zich er niet mee bemoeien. Spreek eventueel een geheim teken af.
• Gebruik eventueel hulpmiddelen als Bitex, sok om de hand, nagellak en stickers op de nagels of pleisters om de duim/vingers.

Wanneer

In ieder geval voor de doorbraak van de blijvende tanden, maar eerder is beter. Hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker het is alles uit de kast te halen.

Separeren

Zojuist zijn er elastiekjes en/of koperdraadjes en/of veertjes aangebracht tussen de kiezen. Deze elastiekjes, draadjes of veertjes zorgen ervoor dat er ruimte tussen de kiezen ontstaat, zodat er over een paar dagen bandjes op de kiezen geplaatst kunnen worden. Aan de bandjes zal uiteindelijk de beugel vast gemaakt worden.

Waarschijnlijk zal er weinig hinder van de elastiekjes, draadjes, veertjes worden ondervonden, maar houdt er rekening mee dat:

- er geen plakkerige dingen gegeten mogen worden (kaugom, drop, toffee’s etc);
- er niet aan de elastiekjes, draadjes, veertjes mag worden gepeuterd en geflossed;
- de komende dagen de kiezen wat gevoelig kunnen zijn;
- er met eten een vervelend gevoel rond de kiezen kan zijn
- er gewoon gepoetst kan worden!

Als er toch pijnklachten voorkomen, dan kan hiertegen een pijnstiller (bijvoorbeeld een paracetamol-tabletje) worden ingenomen.

Het is heel belangrijk dat de elastiekjes, draadjes, veertjes blijven zitten tot de volgende afspraak. Mocht er een uitvallen voor de afspraak bel ons op tel nr: 0416-340605. We kunnen dan indien nodig een afspraak maken voor het opnieuw plaatsen.

Als de afspraak waarbij de beugel geplaatst wordt om wat voor reden dan ook niet kan doorgaan, bel ons dan meteen. De elastiekjes mogen namelijk beslist niet langer dan 8 à 9 dagen blijven zitten in verband met infectiegevaar.

Het is heel belangrijk om 3 keer per dag te poetsen!

Hyrax/ sutuurexpansie apparaat

Wat is een hyrax?

Deze beugel wordt ook vaak een spin, expansiebeugel genoemd. De hyrax bestaat meestal uit 4 bandjes om de kiezen en een metalen schroef in het midden boven het gehemelte.

Hoe werkt een hyrax?

De hyrax is bedoeld om de bovenkaak breder te maken. Hierdoor gaan de kiezen van de bovenkaak beter op de kiezen van de onderkaak passen. Tevens ontstaat er meer plaats voor de blijvende tanden en kiezen waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak kan worden voorkomen. De beugel is niet bedoeld voor tandcorrecties.

Wanneer moet de hyrax gedragen worden?

De hyrax zit vast in de mond en wordt dus 24 uur per dag gedragen. Meestal is er een periode van ongeveer 10-15 dagen dat er een aantal keren per dag thuis aan de schroef wordt gedraaid. Het schroeven gaat het gemakkelijkst als de patiënt op bed ligt. Voor het draaien van deze schroef krijgt u van ons een sleutel. Met de sleutel draait u de schroef een kwartslag naar achteren (richting van het pijltje) totdat het volgende gaatje volledig zichtbaar is. U kunt dan de sleutel naar achteren eruit trekken en uit de mond halen. De schroef dient iedere dag 2 keer te worden gedraaid. Dit kunt u het beste ’s ochtends en ’s avonds doen. ’s Avonds liever niet voor het slapen gaan. U komt in deze 10-15 dagen regelmatig op controle om de voortgang te volgen. Deze actieve periode wordt gevolgd door ongeveer 6-12 weken waarin er niets wordt gedaan. Deze periode dient om de verandering in breedte vast te houden, zodat het bot van de bovenkaak zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

Wennen

De eerste paar dagen kan na het schroeven een vervelende druk ontstaan in de buurt van de neus, oren, wangen en tussen de voortanden. Dit is normaal en deze druk neemt na twee tot drie dagen vanzelf weer af.

Tussen de grote bovensnijtanden zal een spleet ontstaan. De spleet zal een tot twee maanden nadat u gestopt bent met het schroeven vanzelf weer kleiner worden/ sluiten.

De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- moeilijk praten
- moeilijk slikken
- moeilijk in slaap komen
Meestal duren deze klachten niet lang.

Hoe houd je de hyrax schoon?

Het is erg belangrijk dat de overgang tussen tandvlees en beugel goed wordt schoon gehouden. Dit kan zowel met een gewone als een elektrische tandenborstel. Ook de ruimte tussen de schroef en verhemelte moet regelmatig worden schoongemaakt. Dit kan met een ragertje. Zorg dat het metaal altijd glimt.

Overig

Vermijd hard en plakkerig voedsel om beschadiging of het losraken van de beugel te voorkomen.

Problemen

Als de beugel los raakt of als er ondraaglijke pijn ontstaat moet u niet verder schroeven en meteen contact met de orthodontist opnemen. Wanneer u iets niet vertrouwt of als u vragen heeft verzoeken wij u met klem direct telefonisch contact op te nemen.

Vaste apparatuur

Wat is vaste apparatuur?

Deze beugel wordt ook blokjes beugel of plaatjesbeugel genoemd. Vaste apparatuur bestaat uit blokjes, plaatjes ofwel brackets. Door deze brackets loopt een draad (boog) waarmee de tanden en kiezen verplaatst kunnen worden. Deze boog wordt op zijn plaats gehouden doordat het “klepje” van de bracket wordt dichtgeschoven. Meestal zit er op de achterste kiezen een “buisje” of bandjes. Vaak zul je bij de vastzittende beugel ook elastieken moeten dragen. Deze elastieken zorgen ervoor dat de onder- en bovenkaak goed passend op elkaar komen.

Hoe werkt vaste apparatuur?

Wanneer een behandeling met vaste apparatuur begint, moeten eerst brackets (slotjes) op de tanden en kiezen worden geplakt. Eén kaak per keer. Het vastplakken zelf doet geen pijn. Vervolgens gaat er een dunne draad (boog) in de brackets (slotjes). Als de boog is uitgewerkt wordt een nieuwe, meestal dikkere boog geplaatst.

Wanneer moet de vaste apparatuur gedragen worden?

De beugel zit vast en dus 24 uur per dag in de mond.

Wennen

Omdat er een beetje kracht op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend, kunnen zij de eerste paar dagen wat gevoelig zijn en wat losser in je kaak gaan staan. De eerste week kunnen de tong, wangen en lippen een beetje geïrriteerd raken. Dat scherpe gevoel kun je verminderen door wat was (die je meekrijgt) op de scherpe onderdelen aan te brengen. Na een paar dagen is dat meestal niet meer nodig. Er ontstaat een soort eeltlaagje aan de binnenkant van je wangen waardoor je de beugel niet meer voelt.

Hoe houd je vaste apparatuur schoon?

Vaste apparatuur beschadigt je gebit niet, zolang tanden, tandvlees en beugel goed schoongehouden worden. Dit kan zowel met een gewone als een elektrische tandenborstel.

Een goede mondhygiëne, dat wil zeggen een schoon gebit en gezond tandvlees, is niet alleen belangrijk tijdens de orthodontische behandeling, maar een absolute voorwaarde voor het starten van een orthodontische behandeling. Wanneer de mondhygiëne niet voldoende is vóór de behandeling, wordt niet gestart met de behandeling tot het tandenpoetsen op voldoende niveau is. Ook als, tijdens de behandeling, de mondhygiëne verslechterd kan de orthodontist besluiten de behandeling voortijdig af te breken, om schade aan tand en tandvlees te voorkomen.

Als je elastieken hebt, moet je die eerst uit doen.

Vaste apparatuur maakt het moeilijker om alles goed schoon te houden. Poets daarom je tanden na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. Voor de plekjes tussen de brackets en achter de draad is een ragertje handig. Kijk goed in de spiegel of alles schoon is. Vergeet vooral niet het tandvlees goed mee te masseren. Zorg dat het metaal glimt! In de aparte poetsfolder die je meekrijgt staat beschreven en uitgelegd hoe je het beste je tanden kunt poetsen.

Verder krijg je een recept mee met spoelvloeistof wat bij de apotheek opgehaald kan worden.Dit is een vloeistof met fluoride om het gebit te beschermen. Je kunt ook fluoride spoelmiddel kopen bij een drogist of apotheek met dezelfde concentratie fluoride. Voor het slapen gaan 2 minuten spoelen met 10 milliliter, nadat je gepoetst hebt, daarna uitspugen. Dit spoelmiddel is geen vervanging voor tandenpoetsen!

Om je de eerste dagen goed op weg te helpen, krijg je ook plakverklikkers mee. Met plakverklikkers controleer je bij jezelf op welke plaatsen je de tandplak onvoldoende hebt verwijderd.

Gebruiksaanwijzing:

1. Kauw een tablet fijn zodat de kleurstof zich met speeksel vermengt.
2. Verspreid het speeksel met je tong aan de binnen- en buitenkant van tanden en kiezen.
3. Spuug de kleurstof uit en spoel 1 keer goed met water.
4. Op de plaatsen waar de tanden en kiezen rood kleuren is nog tandplak aanwezig.
5. Poets tot alle gekleurde plak verdwenen is. De overgebleven rode kleur verdwijnt vanzelf.

Eten en drinken

Vaste apparatuur is vrij kwetsbaar, vermijd hard dichtbijten.

Eet liever geen harde dingen (harde snoepjes, lolly’s, chocolade repen, pepernoten, pepermunt, pinda’s, nootjes, stokbrood, harde broodjes, muesli, crackers, rauwe worteltjes, radijsjes, etc) en bijt vooral geen harde dingen af. Appels en wortels niet afbijten maar in stukjes snijden en bedachtzaam kauwen.

Geen taai en/of kleverig voedsel (kauwgom, drop, toffees, mars, snickers etc.) eten om beschadiging of het losraken van de beugel te voorkomen.

Het bijten op een pen, potlood of nagels mag natuurlijk ook niet. Suiker, snoep, frisdrank (cola, ice-tea, etc.) en andere zoetigheid kunnen gaatjes veroorzaken langs de randen van de bracket. Het is niet zo dat brackets eerder los gaan zitten als je cola drinkt.

Problemen

Orthodontische draden kunnen breken of verbuigen en brackets, banden en buisjes kunnen los raken. Gaat er iets kapot, bel dan zo vlug mogelijk maar niet in het weekend, ’s avonds of midden in de nacht naar de praktijk. Meld aan de telefoon duidelijk wat er kapot is en waar. Voor reparaties is extra behandeltijd nodig. Dus is er iets kapot of los, bel dan altijd de praktijk (ook al heb je bv diezelfde dag een afspraak voor controle), zodat er indien nodig extra tijd gereserveerd kan worden voor reparatie! Tijdens een gewone controle is er geen tijd voor reparaties. Meestal is het niet nodig om reparatie binnen een week uit te voeren. Vaak kan het bij de volgende controle worden opgelost. De assistente aan de telefoon weet wanneer de afspraak moet worden ingepland.

Activator/ Twin block

Wat is een activator?

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, functionele apparatuur, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Eigenlijk bestaat de activator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende uitvoeringen van de activator. Soms wordt een activator gecombineerd met een buitenboordbeugel die vastzit of afneembaar is. Soms moet de beugel uitgeschroefd worden (breder gemaakt) met een sleuteltjes dat je meekrijgt. Daarvoor heb je dan instructie gekregen.

Hoe werkt een activator?

Je krijgt een activator omdat de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar niet goed is (de onderkaak staat te ver naar achteren ten opzichte van de bovenkaak). De activator beïnvloedt de groei van de onderkaak, waardoor deze meer naar voren gaat staan. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen en zal de overbeet afnemen in grootte. Ook het uiterlijk zal (iets) veranderen. De onderkaak groeit niet onbeperkt. Tijdens de groeispurt groeit de kaak het hardst, daarna is de groei van de kaak ver voorbij. Als de groei eenmaal voorbij is, is het niet meer mogelijk om de stand van de kaken met de beugel te veranderen. De activator wordt gebruikt om de kaken mee te beïnvloeden, hij is niet bedoeld voor tandcorrecties.

Wanneer moet de activator gedragen worden?

De activator moet minimaal 22 uur per dag gedragen worden. Tijdens het eten en het poetsen moet de activator uit. De activator (zonder buitenboordbeugel) mag bij alle sporten en buitenspelen gedragen worden, met uitzondering van zwemmen en sporten met een gebitsbeschermer.

Als de kaken eenmaal goed staan, moet het aantal uren dragen afgebouwd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de kaken naar de oude stand terug gaan staan. De orthodontist zal je het aantal uren dragen dan voorschrijven.

Wennen

In het begin zit de activator soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het dichtbijten gaat op een heel andere manier dan voorheen. Ook slikken en praten gaat anders. In het begin is het echt even wennen. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- moe gevoel in kauwspieren
- slissende spraak, moeilijk praten
- blaartjes op het tandvlees
- uitvallen van de activator tijdens de slaap
Meestal duren deze klachten niet lang. Alleen bij het ontstaan van blaartjes op het tandvlees is het verstandig om even naar de praktijk te bellen. Tel nr: 0416-340605

Hoe houd je de activator schoon?

Maak de activator elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zit er hardnekkige aanslag op de activator, leg dan de activator in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen.

Overig

Bewaar de activator, wanneer je hem niet in hebt, (afgedroogd) in het beugeldoosje dat je meekrijgt. Bewaar hem op een vaste plaats en houd hem buiten bereik van huisdieren. Een activator is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of kunsthars.

Problemen

Als de activator niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de activator wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past en het behaalde resultaat loopt heel snel terug. Als het echt niet gaat, mag je de activator even uitlaten. Ook bij drukplekjes/ blaartjes direct tijdens openingsuren bellen, echter blijf de beugel wel dragen, zodat wij zien waar het blaartje zit en we weten waar we de beugel moeten aanpassen.

Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de activator zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct maandag na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

Retentieperiode

De orthodontische apparatuur is bij jou verwijderd. De actieve behandeling met vaste apparatuur is daarmee ten einde gekomen.
De komende periode zullen alle tanden en kiezen moeten wennen aan hun nieuwe stand en goed vast moeten groeien in het bot van de boven- en onderkaak. Vaak hebben ze bovendien de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand zoals die voor de behandeling was. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nu nog een zogenaamde "nabehandeling" met spalkjes en een retentieplaat om te zorgen dat tanden en kiezen goed vastgroeien in de stand die ze nu hebben.

Wat is een retentieplaat en wat zijn spalken?
In de bovenkaak krijg je een retentieplaat. Dit is een uitneembare kunstharsplaat met metalen klemmetjes en draadjes die tegen je tanden aan drukken.

Daarnaast krijg je in de boven- en onderkaak een spalk. Dit is een stevige metalen draad die in de onderkaak aan de binnenkant van de hoektanden is bevestigd. In de bovenkaak is deze bevestigd op de vier snijtanden of van hoektand tot hoektand. De spalk zorgt ervoor dat de boven- en ondertanden recht blijven staan en niet terugdraaien in de oude stand. Tegenwoordig is het advies om de spalkjes permanent te laten zitten, omdat ook op latere leeftijd nog het risico bestaat dat tanden gaan verschuiven.

Wanneer moet de retentieplaat gedragen worden?
De komende 4 maanden moet je de plaat dag en nacht dragen. Alleen met poetsen en eten mag je hem uitdoen. Daarna moet je de plaat gedurende 6 maanden alleen 's nachts dragen en tenslotte mag je het dragen geleidelijk afbouwen, maar zorg dat de plaat blijft passen.

Wennen

In het begin zit de plaat soms strak in de mond. Na een paar dagen zal hij iets losser gaan zitten. Het slikken en praten gaat anders. Ook het eten gaat in het begin wat lastig. De volgende klachten kunnen in het begin voorkomen:

- gevoelige en “losse” tanden
- veel speeksel
- slissende spraak, moeilijk praten

Hoe houd je de plaat schoon?

Maak de >B>plaat elke dag schoon met een tanden- of nagelborstel en gewone handzeep of afwasmiddel. Liever geen tandpasta omdat hier schuurmiddel in zit wat kleine krasjes veroorzaakt op de beugel. Spoel na het poetsen de beugel goed af en gebruik eventueel voor de smaak wat mondspoelmiddel. Zit er hardnekkige aanslag op de plaat, leg dan de plaat in azijn, verdund met een gelijke hoeveelheid lauw water gedurende enige uren. Daarna goed afborstelen.

Hoe houd je de spalkjes schoon?
De spalkjes moet je bij iedere poetsbeurt meenemen. Geef wat extra aandacht aan het poetsen van de spalkjes omdat er wat makkelijker plak achter kan blijven zitten.

Overig

Zorg ervoor dat je de plaat alleen vastpakt bij de ankers. “Bijt” de plaat niet in, maar duw de plaat met de duimen op zijn plek. Anders breken de metaaldelen.

Een plaat is niet bedoeld om mee te spelen, bijvoorbeeld met je tong. Dat is schadelijk voor het gebit en kan leiden tot breuk van draden of plastic.

Om te voorkomen dat de spalken los gaan moet er, net zoals met de vaste beugel, voorzichtig mee worden omgegaan. Je mag (met je boven- en ondertanden waar de spalk aan vast zit) geen harde dingen bijten zoals noten, snoepjes etc. Appels niet afbijten maar in stukjes snijden!

Problemen

Als de plaat niet goed zit of stuk gaat, bel je tijdens de openingstijden van de praktijk om een afspraak te maken. Probeer de plaat wanneer mogelijk toch te blijven dragen. Heb je hem namelijk te lang uit, dan is de kans groot dat hij niet meer past. Als het echt niet gaat, mag je de plaat even uitlaten.

Indien er zich iets tijdens het weekend of vakantie voordoet, probeer dan de plaat zoveel mogelijk te blijven dragen en bel direct na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

Mocht de spalk per ongeluk los gaan dan moet je dit direct melden. Indien je dat niet doet is het risico groot dat de boven- en ondertanden scheef gaan groeien in zeer korte tijd!

GOOI DE SPALK NOOIT WEG! Deze is op maat gemaakt en kan opnieuw worden vastgezet. Indien je dat toch doet, moeten er extra kosten gemaakt worden.

Nieuwe patiënt? Schrijf je hier in!

Inschrijven